Po cortinském neúspěchu došlo konečně ke změně herního systému, která dostatečně navýší počet zápasů. V šestadvaceti kolech se utkalo 14 mužstev v jediné sklupině. Novináři neustále píší o maratonu, přitom již v letech 1936-37 při premiéře ligy LTC Praha sehrálo na 30 utkání.

Další změnou bylo sloučení armádních mužstev ÚDA a Tankisty do jediného celku, do Dukly. Ale ta byla zcela nepochopitelně zařazena do 2.ligy. A ještě jedna absurdita. Dukla sídlí na Strahově, trénuje na Kladně a ligu má hrát v Olomouci. Ale v Olomouci škrtli z názvu Křídla Vlasti a mají svoji Moru, takže nová Dukla nalézá místo v Jihlavě. Pod olomouckou hlavičkou se probojuje do 1.ligy a o rok později nastoupí pod názvem Dukla Jihlava.

Da Kometu před ligou posílil Václav Pantůček zeSpartaku Sokolovo. Do ligy se dále mohou začlenit odsouzení hokejisté z roku 1950. Do Sparty přichází Václav Roziňák se Stanislavem Konopáskem, o rok později nastoupí Vladimír Kobranov za Pardubice a Augustin Bubník za Slovan Bratislava.

Novou tvář představí i reprezenace. A to na místě trenéra. Nejprve vede tým František Pergl. Po debaklech s kanadskými mužstvy dostane nabídku Vladimír Bouzek, ale ten si klade za požadavek vyšetření a zveřejnění jmen, kteří zapříčinili debakl v Cortině. To je samozřejmě pro "soudruhy" nepřípustné. A druhý požadavek, že nikdo nebude trenérovi zasahovat do sestavy už tepreve ne. Bouzek zůstává v Kometě a hlavním trenérem národního mužstva se stane Vladimír Kostka. Z Komety, která opět vyhrála ligu, jsou povoláni čtyři hráči. Bartoň, Vaněk, Kasper a Pantůček. MS se hraje naposled na přírodním ledě a ČSR vybojuje bronzové medaile.

Co se týká Komety, jak už bylo řečeno, přišel Václav Pantůček. A nahradil v prvním útoku Slavomíra Bartoně. Poprvé se v dresu Komety objevili také útočník Jaroslav Pavlů a obránce Rudolf Potsch, budoucí reprezentant a trenér, naopak odešel obránce Bohuslav Sláma. Kometa získala již třetí titul v řadě, ze 26 zápasů 19 vyhrála, 3 remizovala a 4 prohrála při skóre 155:54 a zisku 41 bodů. Její vítězství tentokrát nebylo tak jednoznačné, druhý Spartak Sokolovo ztrácel pouhé dva body. Kometa byla také u nejvyššího výsledku v lize, porazila Spartak Motorlet Praha 17:2. Přímí sestup potkal celky Tatran Opava a Spartak Brno ZJŠ, a protože se soutěž zužovala na 12 celků, hrála se i baráž. V ní neuspěla Tatra Smíchov a Spartak Královo Pole. Nejlepším střelcem Komety byl nováček Václav Pantůček s 27 brankami, ligu ovládl Vladimír Zábrodský s 33 brankami.