Brněnská hokejová veřejnost se pomalu smiřovala s tím, že další ročník bude prvoligový. Sice se hovořilo nahlas o tom, že majitel Znojemských Orlů Jaroslav Vlasák bude prodávat extraligovou licenci, ale podobných spekulací se objevilo každý rok několik. A i po oficiálním prohlášení, že extraliga ve Znojmě končí, se objevilo pár zájemců, kteří se prezentovali jako kvalitnější kupci než Kometa. Brněnská veřejnost se v tu chvíli rozdělila na dva tábory: na ty, kteří chtěli koupit ELH a na ty, kteří preferovali dál sportovní cestu. Jako první potvrdila zájem o extraligu Jihlava (i když v jejím případě se jednalo spíše o zbožné přání), jako druhá se veřejnosti představila Kometa a jako poslední potom Chomutov. Další kandidáti, o kterých se čile spekulovalo (Ústí a Mladá Boleslav) zatím sváděli bitvu o extraligu na ledové ploše.

1.4.2009 zveřejnil Jaroslav Vlasák společně s Liborem Zábranským zprávu, že extraliga míří do Brna. Znojmo získává 1.ligu, do Brna míří pětice hráčů, kteří mají ve Znojmě platný kontrakt, a naopak do Znojma poputuje část hráčů Komety, kteří se nevejdou do extraligového kádru. Libor Zábranský dále prezentoval projekt, ve kterém by Znojmo s Kometou mělo spolupracovat na užší bázi a to nejen sportovní. Znojemské vedení následně potvrdilo spolupráci na sportovní úrovni, systém farmy Komety odmítlo. Odmítnutí přišlo i z Hodonína, který měl zastřešovat plynulou návaznost v regionu mezi extraligou, 1.ligou a 2.ligou.

V průběhu dubna byl pak potvrzen jako hlavní trenér Vladimír Kýhos, i když se po internetových a jiných lidových fórech skloňovala jiná jména (Pazourek, Hadamczik, Bokroš, Rulík, Vůjtek), jeho asistentem se stal nově Václav Baďouček. Karla Berana na postu manažera pro mládež vystřídal Pavel Pazourek.
Změnu doznával i hráčský kádr. Ještě v průběhu play-off byla ukončena smlouva Ivanu Padělkovi, po skončení finálové série oznámil svůj konec v Kometě veterán Miroslav Barus, při hodnocení sezóny Liborem Zábranským se dala vyčíst nespokojenost s výkony některých dalších hráčů.
Oproti minulým sezónám se dřív než odchody začali objevovat nové tváře. Ze Znojma přišli s licencí brankář Jiří Trvaj, obránci Lubomír Štach a Martin Rýgl, v útoku pak Jaroslav Svoboda a Václav Meidl, jako volný hráč podepsal smlouvu s Kometou Pavel Mojžíš, z Vítkovic byl zakoupen reprezentant Angel Krstev, ústní dohodu stvrdil podpisem po několika dnech veterán Jiří Dopita, společně s ním pak Brnu podepsali jeho spoluhráči z útoku Orlů Pavel Selingr a Roman Erat, ze Znojma přišel ještě Radek Procházka. Několik dnů před zahájením letní přípravy byly zveřejněny i odchody: Martin Rýgl projevil přání vrátit se do Liberce, ve Znojmě zřejmě zůstává Lubomír Štach, k Orlům zamířili na hostování dále Tomáš Protivný, Přemysl Sedlák, Aleš Staněk a Peter Sojčík, na hostování do Olomouce byli dáni Alexandr Lhotský, Jan Mikel, Michal Černý, Petr Haluza a Martin Zábranský. Tyto hráče může Kometa i nadále využívat. Nové angažmá si shání Milan Kostourek, Petr Polodna, Róbert Liščák, Marian Morava a Jiří David.

Letní příprava na extraligovou sezónu začíná 27.4.2009.












Rekapitulaci sezóny připravujeme.