I když se dá považovat sezóna 1982-1983 za neúspěšnou (připomínám, že Kometa se zachránila vítězstvím v posledním kole na Kladně 4:2 právě na jeho úkor), nedošlo překvapivě k zemětřesení na trenérských postech a i v této sezóně povede hokejisty Zetoru dvojice František Vaněk a Rudolf Potech.
Ti v přípravě přivítali základ loňského týmu doplněný tentokráte nejen o pár mladíku, ale tentokrát i o čtveřici již zkušených hráčů. Z loňského kádru odešli obránci Jan Zajíček a Pavel Nešťák a útočníci Jiří Exl, zkušený Vladimír Kunc a Luděk Vojáček. Oslabením byl přestup Vlastimila Vajčnera do Gottwaldova.

TJ Zetor Brno 1983-1984
Na dvě uvolněná místa v obraně přišla hned čtveřice beku: Milan Figala z Vítkovic, který má zkušenosti i z reprezentace, z Plzně přestoupil brněnský rodák Milan Florian a tato dvojice se hned zařadila do kolonky nejzvučnějších posil. O šanci v 1.mužstvu pak bojovali mladíčci Jiří Paška z Olomouce a Ernest Baráth z Dubnice. V útoku byl nejzvučnější posilou Alexandr Prát, který se vrátil po čtyřech letech působení v Dukle Trenčín, ke zkušeným hráčům patřil i Jaromír Korotvička z Ingstavu, o stálé místo v sestavě si během sezóny řekl Petr Kučírek (rovněž Ingstav). Střídavý start ze Zetoru měli do Ingstavu povolen František Jelínek a Emil Ludikovský, z juniorky dostali šanci Roman Smrček a Petr Havelka, v jednom zápase kryl záda Karlu Langovi další junior Dušan Staňka. Přetlak na postu centra „vyřešil“ v průběhu sezóny emigrací zkušený Jiří Broušek, po roce působení opouští obranu Komety Jaroslav Murgaš.

Změny v kádrech nastaly i u ligových soupeřů Zetoru. Největšími přestupovými trháky byly tentokrát brankáři. Doslova bombou se stal návrat reprezentanta Jiřího Králíka do Gottwaldova. Tento transfer se dokonce řešil na úrovni trenérů reprezentace. Asistent Stanislav Neveselý nechtěl zkušeného matadora uvolnit za žádnou cenu, přestupní lístky mu podepsal až po přímluvě hlavního šéfa reprezentace Luďka Bukače a po zisku více než kvalitní brankářské náhrady. Z Vítkovic zamířil na Vysočinu další reprezentant Jaromír Šindel, který se pro vrcholnou akci (OH v Sarajevu) stal brankářskou jedničkou reprezentace. Žádné velké přestupy se jinak nekonaly – jedinou výjimkou bylo tradiční posilování armádních celku branci z jiných klubu. Letos se v lize střetli opět dva armádní celky – Jihlava a Trenčín. Výčet posil v Dukle je letos opravdu kvalitní: Petr Rosol (Litvínov), Vladimír Kameš (Kladno), Petr Klíma (Litvínov), Igor Liba (Košice), Libor Dolana (Pardubice), Jiří Dudáček (Kladno), Rostislav Vlach (Gottwaldov)…. Opravdu, za Duklu hrála více než půlka reprezentace. Za zmínku stojí ještě dvě události: na Švédských hokejových hrách, které se hrály až po sezóně na místo mistrovství světa (jak bylo řečeno, vrcholem sezóny byly OH, které se hrály v únoru) se premiérově na velké reprezentační akci postavil do branky ČSSR Dominik Hašek, poslední vyhrané utkání sezóny odehrál Jaroslav Pouzar a jako první český hráč získal nejcennější klubovou trofej – Stanley Cup.

Zetor Brno - CHZ Litvínov

V loňském roce nevynechal Karel Lang ani jeden zápas, letos absentoval ve 13 střetnutích, v dalších 4 došlo ke střídání brankářů. Přesto si hrdina brněnského ledu podstatně vylepšil statistiky, v nejvyšší soutěži dosáhl nejlepšího průměru v kariéře.
Zlepšení zaznamenala celá brněnská obrana, která inkasovala o plných 48 branek méně než v předchozím ročníku. Klobouk dolů, velmi dobré zlepšení. Obrana stála de facto na šesti mužích, hned trojice nových tváří (Figala, Florian, Paška) se stala nepostradatelnou součástí defenzívy. V jedenácti zápasech dostali šanci Vladimír Jokl a Ernest Baráth, opravdu sporadicky se na ledě objeví Vladimír Galko a Roman Smrček. Mezi beky hrál prim Lubomír Oslizlo, který nevynechal ani jeden zápas. Nejlepším bodovačem v obraně byl Milan Figala (10 kb), který byl i nejlepším střelcem mezi obránci (4 zásahy), nejpilnějšími nahrávači byli Jiří Paška a Lubomír Oslizlo (9 asistencí).
Útok patřil druhé lajně. Zranění neumožnilo elitní formaci Komety zopakovat loňský výkon. Prostor dostala nově poskládaná druhá pětka a pravé křídlo František Šebela se stal lídrem bodování Komety a také jejím nejlepším střelcem. O post nahrávače se podělil s Alexandrem Prátem, solidní sezónu odehráli Petr Hubáček, Ladislav Trešl, Petr Kučírek i Zdenek Balabán.
Zlým mužem byl obránce Milan Figala s 50 trestnými minutami.

Liga neměla pro Kometu dobrý start – prohra na domácím lede s Košicemi 1:6 signalizovala pokračování trápení z loňské sezóny. Ovšem hned o tři dny později uzmula Kometa na domácím ledě bod Spartě a v dalším kole jen těsné podlehla Gottwaldovu. Ten od porážky uchránil jen reprezentant Jiří Králík. Ve 4.kole přišlo první vítězství (doma nad Plzní), následovala těsná prohra v Pardubicích, vítězství nad Budějovicemi na domácím lede a přišlo střetnutí na ledě mistrovské a notně posílené Jihlavy. Senzační výhru Komety 0:1 čekal asi opravdu málokdo. Vzestup formy potvrdila porážka Trenčína. Šňůru výher přetrhla prohra v Litvínově, o které rozhodla až závěrečná třetina, ale do konce první čtvrtiny už Kometa nezaváhala, porazila doma Vítkovice i bratislavský Slovan na jeho ledě – opět fotbalovým skóre 0:1.
Umístění po první čtvrtině na 4.místě nečekal ani ten největší optimista. Loňská nejhorší obrana se stala zároveň druhou nejlepší – méně inkasovala jen Jihlava. O druhou příčku se Kometa dělila s Pardubicemi. Rezervy měla Kometa v útoku – jen 31 vstřelených branek bylo nejméně ze všech ligových mužstev (společně s posledním Slovanem Bratislava). Zlepšení v obranné fázi + zranění si vyžádali daň v podobě střelecké impotence.
Bilance 1.čtvrtiny: 6 vítězství, 1 remíza, 4 prohraných zápasu, skóre 31:30 = 13 bodu - 4.místo.

Zetor Brno - Dynamo Moskva

Začátek druhé třetiny se nesl v prodloužení šňůry zápasu bezu porážky na celkové číslo 5, cenná byla remíza na Spartě a vítězství na domácím lede nad Gottwaldovem 1:0. Karta se pak obrátila, Kometa 4x za sebou prohrála, s Pardubicemi pomalu již tradičním výsledkem v letošní sezóně 0:1. Průlom nastal až v Trenčíně, pak sice přišla ztráta bodu v zápase s Litvínovem, ale druhou část a polovinu ligy ukončila Kometa dvěma výhrami ve Vítkovicích a doma nad Slovanem. Kometa získala o dva body méně než v prvních 11 zápasech, ale stále si držela pozici jednoho z nejlépe bránících mužstev. Pád tabulkou potkal Gottwaldov, vzestup zaznamenala pražská Sparta.
Bilance 2.čtvrtiny: 5 vítězství, 1 remízy, 5 prohraných zápasu, skóre 29:28 = 11 bodu - 5.místo.
Bilance po polovině soutěže: 11 vítězství, 2 remízy, 9 proher, skóre 60:58 = 24 bodu – 5.místo

Jak byla loňská třetí třetina soutěže pro Zetor nejúspěšnější, v této sezóně byla nejhorší. Kometa vyhrála pouze jediný zápas (doma nad Českými Budějovicemi), příliš ji nepomohla ani reprezentační pauza (díky OH se začalo v roce 1984 hrát až 24. 2., přičemž poslední zápas roku 1983 se odehrál 9. 12. Kometě v pádu pomohly hlavně zranění opor (brankář Lang, kompletní první útok) a také emigrace Jiřího Brouška. Zetor se stal remízovým králem, bojovnost prokázala tým trenéru Vaňka a Potsche v zápasech s Trenčínem a Vítkovicemi, kdy ze ztracených zápasů dokázal vyválčit bod. Na cele ligového pelotonu zůstávala neohrožená Jihlava, na záda jí dýchaly Pardubice a Litvínov. Boj o záchranu se začal týkat Slovanu, Plzně, Gottwaldova a Vítkovic, na 8 bodu se smrskl na poslední místo náskok Komety, která v minitabulce 3.části obsadila poslední místo.
Bilance 3.čtvrtiny: 1 vítězství, 3 remízy, 7 prohraných zápasu, skóre 29:38 = 5 bodu - 12.místo.
Bilance po 33.kolech: 12 vítězství, 5 remízy, 16 proher, skóre 89:96 = 29 bodu – 8.místo

Zetor Brno - TJ Vítkovice

Závěr sezóny byl u Komety takový nemastný, neslaný. Kometa si udržela osmou příčku, ale pryč byla skvělá obrana. Chyběli obránci Figala a Florian, zdravotní problémy mel i Karel Lang. V posledních 11. kolech mela Kometa také nejdivočejší výsledky, ale popořadě. Výhra v Košicích, remíza na Spartě, výhra nad Gottwaldovem a remízy v Plzni a s Pardubicemi signalizovali zlepšení a také to, že se Kometa popere o sedmou nebo i lepší příčku. I porážka v Budějovicích neznamenala ještě nic. Následovali dva debakly od Dukel – od Jihlavy doma a od Trenčína venku, těsná prohra od Litvínova doma (Litvínov zápas otočil čtyřmi brankami v poslední třetině) a o konečném umístění Brna bylo rozhodnuto. Nezměnila na tom nic ani vítězná přestřelka ve Vítkovicích, ani domácí prohra se Slovanem. Mistrovský titul získává Jihlava, obrovský výpadek (podobný jako mel Zetor ve třetí části) stojí stříbrné medaile Pardubice, které přeskočil Litvínov, baráž o udržení si zahrála Plzeň (poprvé v historii byl úspěšný celek z nejvyšší soutěže).
Bilance 4.čtvrtiny: 3 vítězství, 3 remízy, 5 prohraných zápasu, skóre 40:48 = 9 bodu - 9.místo
Bilance 2.poloviny ligy: 4 vítězství, 6 remízy, 12 proher, skóre 69:86 = 18 bodu – 12.místo
Celková bilance Komety: 15 výher, 8 remíz, 21 proher, skóre 129:144, 38 bodu – 8.místo

Osmé místo je pro Brno úspěchem, ale nebýt výpadku v druhé polovině soutěže (mrzí hlavně ztracené body se Slovanem, Vítkovicemi a Trenčínem), mohl být výsledek ještě lepší. Bohužel další sezóny ukázaly, že tento výsledek byl spíš světlou výjimkou než krokem k lepším časům brněnského hokeje. Svoji roli sehrál impuls v podobě nových hráčů, zkvalitněná obrana a sehrání dalších útoku.

V brance Zetoru byl vladařem Karel Lang, díky zranění dostal prostor i František Jelínek, jeden zápas odseděl na střídačce junior Dušan Stanka. Hra na tři obranné dvojice a čtyři útoky se Kometě moc nezdařila, vinu na tom nesou především zranění, hráčský kádr nebyl zas tak široký, aby i v případě vypadnutí hráče ze sestavy ihned naskočila adekvátní náhrada. Kromě loňské trojice Otoupalík, Havlíček, Nekola vykrystalizovali další dva útoky, jejich rozhození a konečnou úpravu způsobili jak zranění, tak zmiňovaná emigrace Jiřího Brouška. Potěšitelnými bylo zařazení junioru Jiřího Pašky, Jaroslava Ševčíka, Petra Havelky a Emila Ludíkovského. Nejčastěji vypadalo složení formací následovně:
Oslizlo, Železný, Paška, Moučka, Figala, Florian, – Otoupalík, Havlíček (Prát), Nekola (Ševčík)– Šebela, Broušek (Hubáček), Balabán – Korotvička, Trešl, Kučírek – Hubáček, Prát, Ševčík.

Perličky z ligy

  • Loňská nejhorší obrana Komety zaznamenala zlepšení – Kometa byla pátou nejlepší obranou v lize za Jihlavou, Pardubicemi, Budějovicemi a Trenčínem. Nejvíce branek inkasovaly Vítkovice
  • Nováček ligy Dukla Trenčín skončil na skvělém šestém místě.
  • Nejlepší střelci působili v Litvínově, ve 44 zápasech vstřelil Litvínov rovných 200 branek. Kometě díky zraněním elitních loňských střelců byla týmem s nejmenším počtem vstřelených branek.
  • Králem remíz byly celky Plzně (12), Sparty a Brna (oba 10)
  • Kometě se nejlépe hrálo proti Gottwaldovu (5 bodu), nejhůře pak s Českými Budějovicemi, a kterými nevyválčila ani jeden bod.
  • Nejpříjemnějším soupeřem Kometě byly Vítkovice, v zápasech s nimi ztratila Kometa jen jeden bod. Naopak v zápasech s Litvínovem nedokázala získat ani jeden bodík.
  • Nejvíce branek - 20 - vstřelila Kometa Vítkovicím, nejméně úspěšní byli střelci Komety proti obranám Jihlavy a Budějovic (5)
  • Vítkovicím také Kometa vstřelila nejvíce branek (21), jen šest branek vstřelila Spartě, Jihlavě a Pardubicím.
  • Stejně jako loni nejvíc branek inkasovala Kometa od Košic (18), Pardubice a Sparta překonala Langa s Jelínkem jen 9x.
  • Podíváme li se na tabulku extraligy, pochopíme, že hlavní roli hráli letos brankáři: Šindel (Jihlava), Kapoun (Litvínov), Hašek (Pardubice), Kohout (Sparta), Gula a Bříza (Budějovice), Fürbacher (Trenčín), Švárny (Košice), Lang (Brno), Brož (Vítkovice), Králík (Gottwaldov), Beňo (Slovan) a Svoboda s Lukešem (Plzeň) to byly opory klubu v této sezóně.
  • Zahraničním soupeřem, se kterým, se Kometa střetla během vánoční přestávky, bylo tentokrát Dynamo Moskva, za který nastupovali třeba reprezentanti Alexander Malcev, Vladimír Myškin, Sergej Jašin a Nikolaj Borševskij.

Zajímavé výsledky Komety:

  • Zetor Brno - Sparta Praha 2:2
  • Dukla Jihlava – Zetor Brno 0:1
  • Sparta Praha – Zetor Brno 1:1
  • Slovan Bratislava - Zetor Brno 0:1
  • Sparta Praha - Zetor Brno 1:1
  • Zetor Brno – TJ Gottwaldov 1:0
  • Zetor Brno – Tesla Pardubice 0:1
  • Sparta Praha - Zetor Brno 2:2
  • Zetor Brno – Tesla Pardubice 2:2
  • Zetor Brno - Dukla Jihlava 1:7
  • TJ Vítkovice - Zetor Brno 5:9