Sezóna 1991-1992 byla poslední sezónou v nejvyšší soutěži, která byla společná se slovenskými celky. Naposledy se také hrála v modelu dvou skupin, naposled dokončila Kometa sezónu pod názvem Zetor Brno (další rok došlo během sezóny k přejmenování klubu na HC Královopolská ) a zatím naposledy odehrála Kometa nejvyšší soutěž s jedním trenérským tandemem. Po naprosto hladkém vítězství v národní lize byl překvapivě od mužstva odvolán strůjce postupu trenér Petr Leška. Přípravu zahájilo mužstvo pod vedením vedoucího mužstva Petra Hubáčka, běhen pár dní byl jmenován trenérem Luděk Vojáček, který se stal po Františku Vaňkovi druhým nejmladším nehrajícím trenér v historii Komety. Za asistenta si vybral Vladimíra Kříže. Bohužel jejich mise nebyla nakonec úspěšná, Kometa sestoupila z nejvyšší soutěže. Již v rozhovoru je patrné, že ne vše v zákulisí Komety bylo optimální. Kromě absence nových fialovo-bílých dresů nebyly dotaženy přestupy a z Brna díky tomu zmizeli postupně Martin Filip, Zdeněk Tittl, kabinou otřásly nucené odchody Konečného a Čikla, kteří bez jakékoliv náhrady zamířili do Olomouce, své provedlo i rozdělení ligy na dvě skupiny, přičemž Kometa byla zařazena do silnější – západní skupiny

Rekapitulaci sezóny připravujeme


Trenér Luděk Vojáček před startem sezóny 1991-1992

Rozhovor, který vyšel v den startu nejvyšší soutěže v Brněnském večerníku. Trenéra Vojáčka se ptal Jaromír Meixner.

Do nejvyšší soutěže, od letoška Federální hokejové ligy, se potřetí v krátkém čase vrací tým Komety. S řadou změn, po odchodu z TJ už jako HC s novým vedením a novými trenéry: Vojáčkem a Křížem. Dnes zahajuje Kometa ligu na domácím ledě – od 17:30 s Pardubicemi (pozn: prohra 4:6) – a my jsme ještě před tím vedli rozhovor s Luďkem Vojáčkem.

Jste nervózní?
Ano, je to můj ligový debut, cítím velký tlak. Ale na druhé straně jsem přesvědčen, že my trenéři a hráči jsme udělali v přípravě pro boje v lize všechno.

Jaká je atmosféra kabiny, nálada hráčů?
Vše graduje k dnešnímu zahájení. Nechci to zakřiknout, ale minulý týden naznačoval, že mužstvo vypadá dobře.

Na jaké umístění se mužstvo cítí, nemá strach, že bude hrát jen o záchranu?
V přípravě se hráči přesvědčili, že se dá hrát s každým, i když liga bude jiná. Náročnější. Hráči si uvědomují realitu, která jim – po pobytu v 1.NL – velí být spíš při zemi, než v oblacích. Věří však, že se v lize udržíme, a to je správné. Musejí ovšem pracovat v zápasech na sto procent a ještě přidat něco navíc, všichni odvést maximum. Hokej je tvrdá práce a má nevýhodu, anebo obráceně, jak se to vezme, výhodu, v tom, že jde o týmovou práci, při které je jeden na druhém závislý.

Luděk Vojáček
trenér Luděk Vojáček

Tvoří hráči odolné seskupení?
Myslím, že tým má vnitřní sílu, alespoň mě o tom několikrát přesvědčil, k tomu, aby dokázal být úspěšný. Máme hráče, kteří dokáží zavelet do boje. Mužstvo dobře ví, kdo tvoří jeho páteř, oporu, a kdo je „nosičem vody“, bez kterých ovšem nelze hrát. V přípravě se vystřídalo hodně hráčů, konkurence měla vliv na jejich snažení.

Kteří hráči jsou vůdčími osobnostmi?
Čikl, Konečný, Vacek a brankář Hartmann.

Jsou to správné vůdčí typy?
Zatím jsme neprožili žádný krizový stav, který by je dokonale prověřil. Teprve liga ukáže, jací vůdcové to jsou. V těžkých chvílích , kdy dochází ke konfliktům uvnitř mužstva, mezi hráči a trenéry, případně vedením, slábne podpora diváků, se pozná, jakou mají „šéfové“ sílu, dobrý vliv na ostatní.

Co bude rozhodující pro vítězství v ligových zápasech?
Jak už jsem řekl, mužstvo musí hrát na sto procent a ještě na víc, důležitý bude také start, několik úvodních zápasů.

Jaká je nyní situace v mužstvu?
Menší zdravotní problémy mají Tittl a Vítek, ale věřím, že je lékaři dají do hromady. Přestupy by měly být do dnešního večera vyřízeny (???), chybějí sice nové dresy (budou v netradičních barvách), sem tma nějaká maličkost, která by ale zahájení neměla narušit.

Jaká je zahajovací sestava?
Hartmann (Kašpar) – Tichý, Vacek, Čikl, Konečný, Nohel – Světlík, Murín, Janků, Filip (Stehlík), Meluzín – Molnár, Šindelář, Duchoslav, Vítek, Haman – Zubíček, Tittl, Mihola, Stehlík (Filip), Dufek. Dále máme v kádru Zábranského, Ševčíka, Mášu, Sychru a Šlapanského.

Máte u hráčů autoritu?
Nejsme Wohl či Bukač, ale potřebnou autoritu mám, i když nepotřebuji křičet, vynucovat si vše direktivně. Po počátečním oťukávání mám pocit, že hráči věří, že jsem mužem na správném místě.

Máte nějaké přání?
Aby na nás chodili diváci. Hlavně mladí z céčka a déčka, ať nečekají, jaký bude náš start a přijdou už dnes. Uvidí, že se budeme snažit.